Thursday, October 14, 2010

14.10.2010 ~ happy birthday abang aiman

hari ni 14 oktober 2010.. refer kat ticker di sebelah tu genaplah umur abang aiman 6 tahun... HAPPY BIRTHDAY to abang aiman... moga abang aiman membesar sebagai anak yang soleh dan be a gud boy ( abang aiman mmg dah gud boy pun). Teringat masa mula2 ummi disahkan mengandung abang aiman setelah hampir 3 tahun menunggu ( sekali keguguran). Gembira dan syukurnya  bila disahkan mengandung , namun... kegembiraan itu tidak lama bila ummi diuji dengan ujian yang amat berat untuk ummi tanggung pada masa itu, dalam keadaan abang aiman baru 2 bulan dalam kandungan.... abang aiman bakal lahir dengan status anak yatim... dan ummi tentunya bakal memegang status ibu tunggal .."ayah " (belum sempat dipanggil ayah pun) pergi buat selama-lamanya akibat serangan jantung.. ALFATIHAH buat "ayah". Ummi masih ingat masa first time ummi buat check up (baru mengandung 2 bln dah daftar check up kat klinik.. maklumla xcited anak pertama...) kat klinik mengandung dan ayah temankan ummi masa tu... kata2 ayah pada ummi : " kali ni je abang hantar dan temankan, lepas ni kena pergi sendiri..." . Memang betul pun... inilah kali pertama dan terakhir "ayah" temankan ummi kerana hanya bebepa hari selepas itu "ayah" pergi meninggalkan ummi buat selama2nya... Terlalu berat ujian ini buat ummi mengandung dan melahir serta membesarkan anak ummi yang bertuah ni sorang2. Nasib baik ada nenek yang temankan ummi malam2, yang jaga makan minum ummi sepanjang mengandung hingga bersalin. Dan juga Cik Ta dan Teh Dah yang banyak berkorban dan berjasa buat ummi temankan ummi dan baby sit kan  abang aiman bila ummi work... tima kasih my dear sis...

Alhamdulillah, sepanjang mengandungkan abang aiman, ummi tidak mengalami apa2 alahan kecuali tak tahan bau telur goreng mata dan juga tumisan. Nasib baik rumah nenek dekat je... dia yang sediakan segala makan minum ummi. Ummi turun makan je kat rumah nenek. Walaupun ummi ni menantu, tapi dia jaga ummi mcm anak sendiri... terima kasih mak..

Apa yang paling menyentuh hati ummi ialah time nak bersalin... dah la ummi kena admit kat ward lama, 3 hari sebelum bersalin sbb tak de rsa sakit apa2, cuma keluar tanda je, (maklumla anak first katakan, tak de pengalaman... keluar tanda je terus g spital) bila time kat labour room tu air mata ummi tak henti mengalir... bila orang lain suami temankan kat labour room, sekurang2 nya bagi support utk kurangkan kesakitan.... tapi ummi sorang2... dan ummi harus tabah dan kuat... demi anak yang "ayah" tinggalkan untuk jadi peneman ummi... dan sememangnya sepanjang 9 bulan mengandung sorang2tanpa suami disisi sememangnya begitu mengajar ummi erti ketabahan, kekuatan dan sememangnya menjadikan ummi lebih dekat dengan tuhan... ummi tidak boleh ikut perasaan, tidak boleh lemah dan tertekan , ummi harus kuat untuk menjaga amanah Allah ini dengan sebaik mungkin... lebih2 lagi anak yatim dan pastinya ummilah ibu dan ummilah bapa...  Mmmm... dah panjang plak n3 ummi ni flashback 6 - 7 tahun dulu..... Apa2 pun ummi syukur pada Allah atas anugerah dan harta yang tidak ternilai pada ummi Abang Aiman dan anak2 ummi semua... Ummi love U all... and happy birthday to abang aiman...

fudnot * ( apa ye hadiah abang aiman nak tahun ni.... ? hadiah birthday baba pun ummi masih hutang... )

2 comments:

Elly & Emmy said...

happy besday abg aiman.. semogajasik anak yg soleh..
tahun depan dah boleh pergi sekolah..

~: nisa :~ said...

tima kaceh adik twin..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails