Thursday, August 18, 2011

.:: makan eraser dan pencil ::.


.:: AIMAN ::.


nama saya ialah muhammad amirul aiman...(panjangnya nama ummi saya bagi... kadang2 kalu isi borang tak muat space la bila masuk bin nama ayah saya....). umur saya 7 tahun..(bulan oktober ni baru 7 tahun la...) saya bersekolah di sekolah kebangsaan dot..dot...dot... pada sesi pagi dan sekolah rendah agama dot..dot.. dot... pada sesi petang.. (penat weh seharian kat sekolah.) . Hobi saya ialah menonton TV apa2 saja berkaitan sukan terutama football... (nanti saya citer kat entri lain bab ni ya...). Makanan kegemaran saya ialah pencil dan eraser.... . disini saya nak citer pasal makanan kegemaran saya ini sebagaimana yang didakwa oleh ummi saya..
*
*
*
sepanjang kehidupan saya selama hampir 7 tahun ini tak pernah pulak saya makan pencil ataupun eraser.... gigit hujung pencil ada la bila saya berfikir sambil2 cari idea bila nak menulis..... tapi ummi saya selalu bising2 bebel kat saya kata saya makan pencil dan eraser... tak tahulah kot2 masa saya baby dulu saya ada telan pencil or eraser nih.... kalu ada.. ishhhh... bahaya tu..... getah ,plumbum dan kayu tuuuuuu.....

tapi apa yang saya pasti setiap malam bila ummi saya check bag dan pencil case saya untuk siapkan jadual saya untuk keesokkannya, pasti terngiang-ngiang kat telinga saya yang telah hanyut di alam mimpi ni .... kata2 dan bebelan dari ummi saya seperti tajuk kat atas tu.... konpius betul la saya..... ummiiiiii .... cer citer dan bagi penjelasan sket nape ummi cakap macam tu kat saya .. wahai ummi ku yang tersayang...!!!!

.:: UMMI ::.

buat anakanda ku aiman sayanggg.... citernya macam ni..... ummi cakap aiman makan eraser atau pencil setiap kali ummi check pencil case aiman sekolah kebangsaan pagi dan sekolah agama petang kerana pencil dan eraser aiman asyik tak de je.... malam letak, esok bila balik sekolah dah tak de... so, takkan la ummi nak biarkan anak ummi ni gi sekolah tanpa pencil dan eraser kan.... itu kan alat tulis yang penting.... so ummi pun letak la yang baru.... pencil dan eraser sekali untuk kedua2 sekolah pagi dan petang... termasuk juga pencil khat yang ntah dah berapa batang dah ummi beli... ummi dah siap2 pesan.... jaga barangan dan alatan tulis sendiri.... jangan hilangkan.... tapi.... tup2 bila balik rumah ummi check lagi... hilang jugak .... so, thats why la ummi kata aiman makan benda alah tu.... asyik hilang je manjang... walhal tiap2 pagi dalam keta on the way pergi sekolah macam2 dah bebelan pesanan dan nasihat ummi berikan... tapi still cam tu jugak....  ke tak faham2 lagi...??? .
bila tanya samada kawan ambil ke atau tertinggal kat sekolah ke.... dia diam je buat muka kecian dan blurr...passtu mula la nak cebek2.... cenggeng.... so ummi buat kesimpulan dia "MAKAN" la pensel dan eraser tu hari2...
*
*
disebabkan aiman suka sangat "makan pensel dan eraser ni, maka ummi wajib simpan stok pencil dan eraser banyak2 kat rumah.... bukan senang hari2 nak kena pegi beli.... sampaikan mula2 tu ummi beli stok banyak2 bila ke kedai stationaries ni baba macam terkonpius sket... sekarang ni dah faham dah.... dah tak terkira ummi berapa kotak pensel dan eraser habis dan berapa batang dah pensel khat yang di "makan" aiman... bukan murah.. pensel khat sebatang dah dekat 5 hengget, pensel plak ummi beli pensel 2B... (ummi dolu2 zmn sekolah rendah pencil 2B ni guna masa nak periksa je.... biasa guna pensel HB yang merah tu je.... pandai sampai ipt gak ehhh...) . tak terkira la berapa ummi berabis sepanjang 7 bulan bersekolah pagi petang untuk "makanan" feveret aiman ni... last2 ummi dah tak larat asyik hilang je, so masa ummi dok kemas2 laci kat opis few month ago, terjumpa la stok simpanan koleksi pensel cap hotel2 ni.. ( dulu2 4 5 tahun lepas sebelum dikuatkuasakan langkah penjimatan ni, seminar ke, konvensyen atau apa2 je bengkel yang besar2 akan dibuat kat hotel2, so hobi ummi simpan pensel2 ni buat kenangan la kononnn... )  memandangkan banyak yang sama, so ummi bawak balik la bagi budak itu "makan"... lagi pun ummi bukan guna pun... (Errr.. ke ini dikira hak kerajaan dan salah bawa balik for personal usage bagi anak ehh??... kalu salah dan tak boleh , saya mohon kepada seluruh rakyat malaysia halalkan ya mana2 yang dah terguna...)

.:: ini saje yang tinggal ngan ummi sebagai kenangan.... dak tak leh bagi dah aiman makan ni... ::.


~ so..... aiman.., dah terjawap kan persoalan kenapa ummi cakap aiman makan pensel dan eraser kannnn.. saborrrr je la ngan awak ni aimannnn... ~

4 comments:

Elly & Emmy said...

sama kiter.. anak-anak yang pergi skolah, suka sngt makan pensel ngan pemadam.. asyik2 beli pensel ngan pemadam jer.. papa diorg pun naik hairan..

Mama Kembar 3 said...

klakar plak baca entri ni hehehe. my opismate yg ada anak teruna form 1 pun slalu komplen camni, stok pensil & eraser mesti sentiasa ada kat umah. boleh bankrup katanya hehehe

~: nisa :~ said...

@ieda mamaelly&emmy : tu la pasal.... rupa2nya ada gak yg senasib...

~: nisa :~ said...

@nani mama3F : nanti mama pun kena bersedia la jugak ehh... 3 orang tu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails