Friday, December 14, 2012

..:: Jari ajaib ::..


 Ajaib... memang ajaib sebab jari boleh mengeluarkan susu... tak caya tengok ni....
*
*
*
*
*
*
 
 
 
baby areefa lebih suka hisap jari dari BF.... inilah tabiat mek kecik areefa ni yang semakin menjadi-jadi lately ni walaupun tabiat ini bermula sejak dalam peyot  ummi lagi… sbbnya pernah masa scan Dr Asmah bagitau tangannya kat mulut tengah dok isap jari… masa Dr Asmah tunjuk tu macam sweettt dan comel je tengok tangan nya kat mulut.. tapi sekarang…. Risau ummi sebenarnya..

Tabiat baby areefa lately ni mmg suka hisap jari sampai naik merah dah ibu jarinya tu… EBM dalam botol atau direct BF pun dah tak berapa nak minum… kalau bagi pun hisap main2 je… lebih suka msuk ibu jari dalam mulut dan hisap.. macam la ibu jarinya itu boleh mengeluarkan susu dan mengenyangkan…

Kalau kat nursery cikgu Yah kata bila dah tido atau tengah lali2 tu baru dia suakan botol kat mulut dan hisap susu tu dengan elok.. kalau tak, mmg tak nak.. itu je cara bagi minum takut dia kelaparan walaupun risau takut tersedak keapa… Nauzubillah..

Sama juga kat rumah kalau ngan umi pun…, botol EBM mmg confirm reject.., bila direct BF pun dia mmg main2 kalau bagi tika dia jaga… suka hisap jari lagi… kadang2 sampai lali tertido.., bila lali2 macam tu atau lapar sangat2 baru nak nenen..

Ummi dok fikir kenapa lately dia tak nak nenen sangat… adakah kerana .. kerana… kerana susu ummi ni berperisa durian sbb dimusim2 doyan ni ummi makan doyan tak hengat dunia…. tapi ummi suka sbb bila makan doyan ni susu macam “meriah” skett..so.. boleh buat stok… stok EBM berperisa doyannn.. :-)
 

# Dulu ummi risau sbb baby areefa ni tak nak botol… nak direct BF jer sampai kena cari botol yang putingnya serupa B.., sekarang  dua2 tak nak.. hisap jari lagi best sampai merah jari tu… boleh kenyang ke sayanggg… #

3 comments:

Farrah Filzah said...

Comelnya tengok baby Areefa isap jari. Anak saya pulak kalau nak menyusu kena ada bantal bucuk.

Misz Pinkie Winkie said...

salam kenal..
alolo comelnya dia...sama ngan faliq saya..suka sangat hisap tangan..
tapie saya bagi puting..bila dia beria hisap puting cepat2 saya cabut bagi susu..mmg kena usaha lebih sikit...
kalo tidak mmg susah nak minum..kalau malam ok plak..siang jerk.puting plak nak puting mam jerk..puting lain tak nak..hihi

Mimie said...

hehehe....jari boleh kuarkan susu...memg ajaib.

p/s a'ah sy keje kat BAKA Seremban tapi IPK N.Sembilan bkn IPD

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails